4H-yrittäjän haastattelu

4H-yrittäjä Eemilin jäätelökioski myy itsetehtyä jäätelöä.

15-vuotias Eemil on pyörittänyt omaa yritystä jo yhteensä kolmen vuoden ajan. Tämän kesän alusta asti hän on myynyt 4H-yrittäjänä käsintehtyä jäätelöä Jäätelökioski Paisteen nimellä Kahvila Runon edustalla. Ensimmäisen idean omasta yrityksestä Eemil sai muutama vuosi sitten, kun hän alkoi valmistaa itse jäätelöä. Vuoden 2023 kesän jälkeen tuli idea myös myydä niitä, ja yritys valmistui lopulta tämän vuoden toukokuussa. Aiempina vuosina Eemil on pitänyt kärrykahvilaa, mutta nyt yritys on siirtynyt myymään jäätelöä.

Eemil kertoo kohderyhmänsä olevan laaja. Asiakkaita löytyy pienistä lapsista vanhuksiin. Helpoiten asiakkaat löytävät Jäätelökioski Paisteen someista, kuten Facebookista sekä Instagramista, joissa Eemil mainostaa yritystään. Viimeaikoina julkaistu lehtijuttu Eemilin yrityksestä on myös kerännyt uusia asiakkaita. Myös ihan vain ohikulkijoita pysähtyy kioskille jäätelöille.

Vinkkinä tuleville 4H-yrittäjille Eemil painottaa hyvää ja huolellista perehtymistä asiaan. Kun aloittaa oman yrityksen, kannattaa kuunnella yrittäjäkoulutuksessa ja hoitaa muut perusasiat kuntoon. Itse Eemil kertoo oppineensa 4H-yrittäjänä sen, että pitää jaksaa yrittää, vaikkei se tuottaisi heti mitään tulosta.

Eemilin itsetehdyistä jäätelömauista suosituimpia ovat tähän mennessä olleet mangosorbetti, keksitaikina sekä Jäätelö Sandwich. 4H-yrityksensä tulevaisuutta Eemil kertoo miettivänsä kesän loputtua. Hän kuitenkin mainitsee, että todennäköisesti aikoo jatkaa Jäätelökioski Paisteen pyörittämistä.

Haastattelijat: Eino Heikura ja Teresa Tavi

Kuvat: Matti Huotari

Kirjoittanut: Teresa Tavi