Ajankohtaista

Tällä sivulla on kaikkia viljelypalsta-alueita koskevat tiedotteet

Linkkien takaa löydät erikseen yksivuotisten ja monivuotisten palstojen ajankohtaiset tiedotteet

Tulevat vieraslajitalkoot löydät täältä: vieraslajitalkoot⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Ruokaviraston tiedote 2024

Ruokavirasto tiedottaa palstaviljelijöitä siemen- ja taimimateriaalin tuontivaatimuksista EU:n ulkopuolelta. Tiedotteessa kerrotaan lyhyesti rajoituksista EU:n ulkopuolelta ja EU:n alueelta hankitulle lisäysaineistolle, kuten taimille ja siemenille. Esim. kaikki EU:n ulkopuolelta tuotavat istutettaviksi tarkoitetut kasvit, kylvösiemenet, leikkokukat sekä tuoreet kasvikset vaativat kasvinterveystodistuksen (Phytosanitary Certificate).  

EU:n alueelta Suomeen on pääsääntöisesti mahdollista tuoda kasveja ilman rajoituksia. Tulipoltteen isäntäkasveille on kuitenkin tiukemmat vaatimukset. Tulipoltteen isäntäkasvit esimerkiksi omena- ja päärynäpuut ja siemenperunat tulee hankkia kotimaasta. Vaikka taimien ja muun lisäysaineiston tuonti Suomeen EU:n alueelta on pääsääntöisesti mahdollista, kannattaa taimet ja muu lisäysaineisto hankkia ammattimaisista puutarhamyymälöistä. Niissä tuotantoa valvotaan ja tuotteet tarkastetaan kasvitautien ja tuholaisten varalta.

Tiedotteessa on lisäksi muutamia vinkkejä, miten ehkäistä kasvintuhoojien leviämistä palstaviljelmille sekä muutamia hyödyllisiä linkkejä Ruokaviraston verkkosivuille kasvien tuontiasioihin liittyen.

Käy lukemassa koko tiedote täältä

Tai lataa tiedote tästä: 

Kaupunkiviljely tutuksi -kurssi 2024

Kaikille avoin, maksuton ja matalan kynnyksen kurssi perehdyttää osallistujat kaupunkiviljelyn saloihin Tampereella. Opastajina toimivat puutarha-alan ammattilaiset ja palstaviljelyn kokeneet harrastajat. Kurssi sisältää viisi esitelmäkertaa Kumppanuustalo Arttelin Kuulu- salissa, villiyrttiretken Haiharassa ja maasto-osuuden Kaupissa. Osallistua voi myös vain osaan opetuksesta.

Seuraavat kurssikerrat:

10.4. Hanna Tukiainen, Tampereen 4H-yhdistys: Palstaviljely 

17.4. Jonna Niiniaho, biologi: Maaperän pieneliöt ja bokashi 

24.4. Essi Pietilä, Pirkanmaan Martat: Kompostoinnin salat 

15.5. Päivi Mattila, kauppayrttineuvoja: Makua ja vitamiineja villivihanneksista. Huom! Kokoonnumme 15.5. Haiharan kartanolla, josta lähdemme keräämään kasveja. 

Ilmoittautumiset ja lisätietoja: Saraleena Aarnitaival (saraleena.aarnitaival@gmail.com

Kurssin tarkemmat tiedot löytyvät täältä:

https://tapahtumat.tampere.fi/fi-FI/page/

Yhteistyössä Tampereen kaupungin Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma ja FUSILLI-hanke sekä Tampereen 4H yhdistys, Pirkanmaan Martat sekä Kurpitsaliike.

Yksivuotisten palstojen jaot 2024

Kaikille vanhoille yksivuotisten palstojen viljelijöille lähetetään sähköpostitse kysely viljelyn jatkamisesta. Kysely lähetetään vuonna 2023 ilmoitettuihin sähköpostiosoitteisiin. Ilmoitathan jos sähköpostiosoitteesi on muuttunut! Ilmoituksen voit tehdä osoitteeseen: viljelypalstat.tampere@4h.fi

Uusien viljelijöiden täytyy hakea palstaa erillisellä hakulomakkeella. Hakulomake avataan 11.4. klo 12 ja se sulkeutuu 28.4. Lomake löytyy avautuessaan täältä.

Annual plot distribution 2024

All last year´s annual farmers will be sent a survey by e-mail regarding the continuation of cultivation. The survey will be sent to the e-mail addresses provided last year (2023). Please let us know if your email address has changed! You can make a notification by email: viljelypalstat.tampere@4h.fi

New farmers must apply for a plot on a separate application form. The application form will be opened on April 11 at 12 and it closes on April 28. The form can be found here when it opens.

Aurinkoista kevättä  kaikille! 

Vuoden 2024 palstakausi on alkamassa ja palstaneuvoja on aloittanut työnsä 11.3.2024. Syksyn ja talven aikana tulleisiin sähköposteihin ja palstajonoilmoittautumisiin vastataan mahdollisimman pian. 

Sunny spring everyone!

The 2024 gardening season is about to begin and the plot advisor has started work on March 11, 2024. Emails received during the fall and winter and applications to the plots will be answered as soon as possible.

Osallistu haitallisten vieraslajien kartoitukseen Crowdsorsa-sovelluksessa ja tienaa

Tampereen kaupungilla on käynnissä joukkoistettu vieraslajikartoitus, jossa kuka tahansa voi merkitä vieraslajiesiintymän Crowdsorsa-sovellukseen.

Bongattavat haitalliset vieraslajit ovat komealupiini, kurtturuusu, jättiputki ja jättipalsami. Jokaisesta merkitystä havainnosta maksetaan 1 euron palkkio. Lataa siis Crowdsorsa ja lähde mukaan bongailemaan!

Lisätietoa: https://www.tampere.fi/ajankohtaista/2023/05/08/tampereella-kartoitetaan-vieraslajeja-mobiilipelin-avulla

Hei palstaviljelijä! 
Oletko kiinnostunut mullan/maanparannusaineiden yhteistilauksista? 

Yhden ison tilauksen hoitaminen kerralla on ympäristöystävällisempää ja edullisempaa kuin jokaisen erikseen hankkimat mullat ja muut maanparannusaineet.

Muutamalla palsta-alueella on jo kokeiltu yhteistilausten tekemistä vapaaehtoisten yhteyshenkilöiden toimesta. 4H-yhdistys on kartoittanut yhteistilaukseen osallistuvat viljelijät ja välittänyt luvan antaneiden yhteystiedot (esim. sähköpostiosoitteet) tilausta hoitaville yhteyshenkilöille. Yhteyshenkilöt ovat keränneet kaikkien halukkaiden tilaukset yhteen ja tehneet tarjouspyynnön + tilauksen valitsemalleen yritykselle. 

Jos olet kiinnostunut yhteistilauksista tai palsta-alueesi yhteyshenkilönä toimimisesta, ota yhteyttä palstaneuvojaan: viljelypalstat.tampere@4h.fi 

Palstaviljelijä, tarvitsetko apua maanmuokkaukseen?

Nyt Kangasalan 4H-yhdistykseltä on mahdollista vuokrata jyrsin. Laite noudetaan ja palautetaan Kangasalan 4H-toimistolle sovitusti. 

TAI

Voit tilata työntekijän ja jyrsimen suoraan palstalle. Tilatessasi työntekijän ja laitteen, sisältää tilaus myös toimituksen.

Laite + työntekijä hinnoitellaan aina erikseen. Jyrsimen hinta + työntekijän veloitus 35€/h sis. alv 24%. Huom! Pienin tuntiveloitus 2 h.

Tiedustelut numerosta 040 510 9959 tai sähköpostitse: kangasala@4h.fi

Täältä löytyvät kaikkien vuokrattavien laitteiden hinnasto ja yhteystiedot:

https://kangasala.4h.fi/vuokrattava-tilat-ja-laitteet/

Kuvat: Eveliina Askeli