Ajankohtaista

Tällä sivulla on kaikkia viljelypalsta-alueita koskevat tiedotteet

Linkkien takaa löydät erikseen yksivuotisten ja monivuotisten palstojen ajankohtaiset tiedotteet

Tulevat vieraslajitalkoot löydät täältä: vieraslajitalkoot⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Kaivopumppujen käyttöohjeet julkaistu

Tutustu niihin täällä

Hortonomi tavattavissa palsta-alueilla 

Meet a hortoculturist at the plot areas

Onko sinulla kysymyksiä liittyen kasvivalintoihin, maan parannukseen, tuholaisiin jne. Nyt on mahdollisuus kysyä hortonomilta!

Tampereen kaupungin ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yksikössä työskentelevä hortonomi Melik Abid kiertää heinäkuussa palsta-alueilla antamassa viljelyneuvontaa. Kaikkien palsta-alueidemme viljelijät ovat tervetulleita tapaamisiin!

Do you have questions about plant selection, soil improvement, pests, etc. Now is the chance to ask a hortoculturist! Melik Abid, a hortoculturist working in the climate and environmental policy unit of the city of Tampere, will tour the plot areas in July giving cultivation advice. Farmers from all our plot areas are welcome to the meetings!

Viljelyneuvonnan aikataulu / schedule:

Pvm.Palsta-alueKlo
1.7.Rusko16.30–18
4.7.Vuores16.30–18
8.7.Hatanpää16.30–18
10.7Tahmela16.30–18.30
16.7.Tahmela16.30–18.30
19.7.Haihara16.30–18
22.7.Takahuhti16.30–18
23.7.Hikivuori16.30–18
29.7.Nekala16.30–18

Mikäli Melik ei vieraile sinun palsta-alueellasi tai et ehdi oman alueesi neuvontaan, voit osallistua jonkun toisen palsta-alueen neuvontaan tai lähettää sähköpostia. Viljelyneuvoja voi tiedustella Melikiltä heinäkuun aikana myös puhelimitse.

If Melik does not visit your plot area or if you cannot participate in the counseling of your own area, you can participate in the counseling at some other area or send an e-mail. You can also contact Melik by phone during July.

Yhteystiedot:

Melik Abid 

puh. 0401374825

sähköposti: melik.abid@tampere.fi

Tampereen kaupunki

Ilmasto ja ympäristöpolitiikan yksikkö

Ruokaviraston tiedote 2024

Ruokavirasto tiedottaa palstaviljelijöitä siemen- ja taimimateriaalin tuontivaatimuksista EU:n ulkopuolelta. Tiedotteessa kerrotaan lyhyesti rajoituksista EU:n ulkopuolelta ja EU:n alueelta hankitulle lisäysaineistolle, kuten taimille ja siemenille. Esim. kaikki EU:n ulkopuolelta tuotavat istutettaviksi tarkoitetut kasvit, kylvösiemenet, leikkokukat sekä tuoreet kasvikset vaativat kasvinterveystodistuksen (Phytosanitary Certificate).  

EU:n alueelta Suomeen on pääsääntöisesti mahdollista tuoda kasveja ilman rajoituksia. Tulipoltteen isäntäkasveille on kuitenkin tiukemmat vaatimukset. Tulipoltteen isäntäkasvit esimerkiksi omena- ja päärynäpuut ja siemenperunat tulee hankkia kotimaasta. Vaikka taimien ja muun lisäysaineiston tuonti Suomeen EU:n alueelta on pääsääntöisesti mahdollista, kannattaa taimet ja muu lisäysaineisto hankkia ammattimaisista puutarhamyymälöistä. Niissä tuotantoa valvotaan ja tuotteet tarkastetaan kasvitautien ja tuholaisten varalta.

Tiedotteessa on lisäksi muutamia vinkkejä, miten ehkäistä kasvintuhoojien leviämistä palstaviljelmille sekä muutamia hyödyllisiä linkkejä Ruokaviraston verkkosivuille kasvien tuontiasioihin liittyen.

Käy lukemassa koko tiedote täältä

Tai lataa tiedote tästä: 

Osallistu haitallisten vieraslajien kartoitukseen Crowdsorsa-sovelluksessa ja tienaa

Tampereen kaupungilla on käynnissä joukkoistettu vieraslajikartoitus, jossa kuka tahansa voi merkitä vieraslajiesiintymän Crowdsorsa-sovellukseen.

Bongattavat haitalliset vieraslajit ovat komealupiini, kurtturuusu, jättiputki ja jättipalsami. Jokaisesta merkitystä havainnosta maksetaan 1 euron palkkio. Lataa siis Crowdsorsa ja lähde mukaan bongailemaan!

Lisätietoa: https://www.tampere.fi/ajankohtaista/2023/05/08/tampereella-kartoitetaan-vieraslajeja-mobiilipelin-avulla

Hei palstaviljelijä! 
Oletko kiinnostunut mullan/maanparannusaineiden yhteistilauksista? 

Yhden ison tilauksen hoitaminen kerralla on ympäristöystävällisempää ja edullisempaa kuin jokaisen erikseen hankkimat mullat ja muut maanparannusaineet.

Muutamalla palsta-alueella on jo kokeiltu yhteistilausten tekemistä vapaaehtoisten yhteyshenkilöiden toimesta. 4H-yhdistys on kartoittanut yhteistilaukseen osallistuvat viljelijät ja välittänyt luvan antaneiden yhteystiedot (esim. sähköpostiosoitteet) tilausta hoitaville yhteyshenkilöille. Yhteyshenkilöt ovat keränneet kaikkien halukkaiden tilaukset yhteen ja tehneet tarjouspyynnön + tilauksen valitsemalleen yritykselle. 

Jos olet kiinnostunut yhteistilauksista tai palsta-alueesi yhteyshenkilönä toimimisesta, ota yhteyttä palstaneuvojaan: viljelypalstat.tampere@4h.fi 

Kuvat: Eveliina Askeli