Ajankohtaista

Tällä sivulla on kaikkia viljelypalsta-alueita koskevat tiedotteet

Linkkien takaa löydät erikseen yksivuotisten ja monivuotisten palstojen ajankohtaiset tiedotteet

Tulevat vieraslajitalkoot löydät täältä: vieraslajitalkoot⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Ilmainen verkkoluento 6.9.2023

FUSILLI -hanke toivottaa kaikki tervetulleiksi ilmaiselle verkkoluennolle:

Lyhyt johdatus siementen keruuseen kotipuutarhassa, ke 6.9. klo 18–19.30

Keräämällä hyötykasvien ja kukkien siemeniä talteen voi säästää pitkän pennin tulevaisuudessa. Samalla tulee harrastaneeksi omavaraisuutta sekä todellista lähituotantoa.

Tällä luennolla käydään ensin lyhyesti läpi terminologiaa ja biologista perustaa, mitä tarkoittaa itsepölytteinen (itsesiittoinen), ristipölytteinen (ristisiittoinen), hyönteispölytteinen, tuulipölytteinen, itsesteriili, populaatiolajike ja hybridilajike. Sitten tutustutaan siemenviljelyyn ja siementen keruun käytäntöihin esimerkkikasvien kautta. Käydään läpi keskeiset vaiheet 1-vuotisten, 2-vuotisten ja monivuotisten kasvien siemenviljelyssä sekä erot siementen talteenotossa riippuen siitä, missä kasvinosassa siemenet kehittyvät. Lopuksi on aikaa kysymyksille. 

Luennoitsijana Tuukka Häkkinen Siementarha Oy:sta.

Luento järjestetään keskiviikkona 6.9. klo 18–19.30. Linkki tapahtumaan (Microsoft Teams -livelähetys)

Luento on nähtävillä sen jälkeen kaksi viikkoa FUSILLI- hankkeen youtube -kanavalla sekä Tampereen kanavalla.

Tilaisuuden järjestää Tampereen kaupunki ja FUSILLI -hanke, jonka tavoitteena on edistää kestävää ruokajärjestelmää kaupungeissa. FUSILLI-projekti saa rahoitusta Euroopan Unionin tutkimuksen ja innovoinnin Horisontti 2020 -puiteohjelmasta (rahoitussopimus nro 101000717). Hankkeen kesto on 2021–2024.

Osallistu haitallisten vieraslajien kartoitukseen Crowdsorsa-sovelluksessa ja tienaa

Tampereen kaupungilla on käynnissä joukkoistettu vieraslajikartoitus, jossa kuka tahansa voi merkitä vieraslajiesiintymän Crowdsorsa-sovellukseen.

Bongattavat haitalliset vieraslajit ovat komealupiini, kurtturuusu, jättiputki ja jättipalsami. Jokaisesta merkitystä havainnosta maksetaan 1 euron palkkio. Lataa siis Crowdsorsa ja lähde mukaan bongailemaan!

Lisätietoa: https://www.tampere.fi/ajankohtaista/2023/05/08/tampereella-kartoitetaan-vieraslajeja-mobiilipelin-avulla

Kaivoja tulossa!

Tampereen kaupunki rakennuttaa Nekalan ja Hikivuoren palsta-alueille porakaivon kasteluvesikäyttöön. Kaivojen rakennustyöt tehdään toukokuun lopussa 2023.

Palstahintoja korotetaan 2023

Kaikkiin palstahintoihin on tulossa 2 € korotus v. 2023. Kts. uudet hinnat taulukosta.

All plot prices will be increased by 2 € in 2023. See the new prices in the table.

Hei palstaviljelijä! 
Oletko kiinnostunut mullan/maanparannusaineiden yhteistilauksista? 

Yhden ison tilauksen hoitaminen kerralla on ympäristöystävällisempää ja edullisempaa kuin jokaisen erikseen hankkimat mullat ja muut maanparannusaineet.

Muutamalla palsta-alueella on jo kokeiltu yhteistilausten tekemistä vapaaehtoisten yhteyshenkilöiden toimesta. 4H-yhdistys on kartoittanut yhteistilaukseen osallistuvat viljelijät ja välittänyt luvan antaneiden yhteystiedot (esim. sähköpostiosoitteet) tilausta hoitaville yhteyshenkilöille. Yhteyshenkilöt ovat keränneet kaikkien halukkaiden tilaukset yhteen ja tehneet tarjouspyynnön + tilauksen valitsemalleen yritykselle. 

Jos olet kiinnostunut yhteistilauksista tai palsta-alueesi yhteyshenkilönä toimimisesta, ota yhteyttä palstaneuvojaan: viljelypalstat.tampere@4h.fi 

Palstaviljelijä, tarvitsetko apua maanmuokkaukseen?

Nyt Kangasalan 4H-yhdistykseltä on mahdollista vuokrata jyrsin. Laite noudetaan ja palautetaan Kangasalan 4H-toimistolle sovitusti. 

TAI

Voit tilata työntekijän ja jyrsimen suoraan palstalle. Tilatessasi työntekijän ja laitteen, sisältää tilaus myös toimituksen.

Laite + työntekijä hinnoitellaan aina erikseen. Jyrsimen hinta + työntekijän veloitus 35€/h sis. alv 24%. Huom! Pienin tuntiveloitus 2 h.

Tiedustelut numerosta 040 510 9959 tai sähköpostitse: kangasala@4h.fi

Täältä löytyvät kaikkien vuokrattavien laitteiden hinnasto ja yhteystiedot:

https://kangasala.4h.fi/vuokrattava-tilat-ja-laitteet/

Kuvat: Eveliina Askeli