Usein kysyttyä - Frequently asked questions

Missä monivuotiset palstat sijaitsevat?

Palstojen sijainnit löytyvät palstakartasta.
Monivuotisia palsta-alueita vuonna 2021 ovat:

  • Kaukaniemi
  • Tahmela
  • Haihara
  • Rusko
  • Nekala
  • Vuores

Kuinka monivuotisen palstan voi saada?

Kaikille monivuotisille palstoille on tällä hetkellä jonot. Jonottamaan voi joutua vuodesta useampaan. Palstajonoon voi halutessaan ilmoittautua täyttämällä palstajonolomakkeen. Palstoja pyritään jakamaan eteenpäin heti niiden vapauduttua, jonka vuoksi luopumisilmoitus on tärkeä tehdä palstaneuvojalle tai täyttämällä irtisanomislomake..


Kuinka suuren palstan voi saada?

Uuden monivuotisen viljelijän on mahdollista saada aluksi 25m² tai 50m² palsta. Näin varmistamme mahdollisimman monelle uudelle viljelijälle palstan saannin palsta-alueelta.


Kuinka paljon monivuotisen palstan vuokraaminen maksaa?

Monivuotisten palstojen hinnat voit tarkistaa täältä.

Huom. Haiharan alueen palstoista maksetaan sama vuokra kuin yksivuotisista palstoista, koska 4H-yhdistys hoitaa maan muokkauksen.


Koska saan laskun palstan vuokraamisesta?

Laskut palstavuokrasta lähetetään postitse sen jälkeen, kun yksivuotiset palstat on saatu jaettua (mahdollisuuksien mukaan heinäkuun loppuun mennessä).


Kuinka kauan joudun jonottamaan palstaa?

Emme pysty vastaamaan tarkasti siihen, kuinka kauan palstaa joutuu jonottamaan. Palstoja jaetaan sitä mukaan kun niitä vapautuu.


Näin monivuotisella alueella viljelemättömän palstan, miksi sitä ei ole jaettu?

Kyseessä on todennäköisesti sellainen palsta, jonka tilanne on epäselvä. Palsta-alueilla on osittain myös viljelykelvotonta maata, joka on esimerkiksi korkealla olevan pohjaveden vuoksi koko kesän liian märkää viljelyyn.


Olen viljellyt useana vuonna, voinko saada lisää viljelymaata?

Pyrimme jakamaan palstoja ensisijaisesti uusille viljelijöille, jotta kaikki halukkaat pääsisivät viljelemään. Katsomme kuitenkin tilannetta aina tapauskohtaisesti, ja lisää viljelytilaa kaipaavat vanhat viljelijät voivat esimerkiksi kysellä palstansa vieressä olevien vapaiden palstojen tilannetta.


Kuinka voin luopua monivuotisesta palstasta?

Luopumisesta tulee ilmoittaa sähköpostitse osoitteeseen täyttämällä irtisanomislomake tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen viljelypalstat.tampere@4h.fi


Milloin palstan vuokrasopimus voidaan purkaa?

Jos viljelijä jättää palstansa hoitamatta eikä muutoinkaan noudata palstaviljelyn yleisiä ohjeita, palstan vuokrasopimus voidaan purkaa ja palsta luovutetaan eteenpäin. Palstamaksun maksamatta jättäminen on myös syy purkaa sopimus.


Saako palstan maata muokata, lannoittaa tai kalkita?

Maan kalkitus, lannoitus ja perusparannus esimerkiksi hiekalla ja turpeella on sallittua ja sadon toiveessa myös suositeltua. Joillakin palsta-alueilla maa saattaa olla savista, jolloin turpeen ja hiekan lisääminen maaperään parantaa kasvuolosuhteita. Lannoitteiden on oltava luonnonmukaisia.


Kuinka hoidan palstan kastelun?

Palstoilla ei ole vesipisteitä, joten kasteluvedestä on huolehdittava itse. Jotkut palsta-alueet sijaitsevat järven rannalla, jolloin vettä voi hakea esimerkiksi ämpäreillä tai kanistereilla järvestä. Omalle palstalle voi myös hankkia siistejä vedenkeräysastioita, joihin sadevesi kertyy.


Mitä teen, jos palstallani on tuholaisia tai esimerkiksi kotiloita?

Kemiallisten torjunta-aineiden käyttö palsta-alueilla on ehdottomasti kiellettyä! Tuholaisten torjuntaan on käytettävä luonnonmukaisia torjuntatapoja. Paras keino on ennaltaehkäisy, joka onnistuu pitämällä palsta-alue siistinä ja vapaina rikkaruohoista. Tarvittaessa apua voi pyytää 4H-yhdistyksen palstaneuvojalta.


Mitä teen palstalta syntyvälle kasvijätteelle ja muille roskille?

Kasvijätteet on kompostoitava. Kompostointiohjeet löydät täältä. Muut roskat viljelijän on huolehdittava itse pois alueelta.


Mistä löydän lisätietoa?

Kirjastosta ja kirjakaupoista löytyy paljon viljelyaiheista kirjallisuutta, jota voi hyödyntää myös palstaviljelyssä. Lisätietoa löytyy myös internetistä esimerkiksi Marttojen sivuilta sekä eri puutarhatarvikkeiden valmistajien sivuilta. Monivuotisalueilla on runsaasti kokeneita ”konkareita”, joten uusien viljelijöiden kannattaa kysellä rohkeasti naapureilta alueen käytäntöjä ja vinkkejä. Kaikissa palstaviljelyyn liittyvissä kysymyksissä voi olla yhteydessä myös 4H-yhdistykseen. Parhaiten yhdistyksen palstaneuvojan tavoittaa sähköpostitse osoitteesta viljelypalstat.tampere@4h.fi. Puhelimitse palstaneuvojaa voi tavoitella numerosta 040-7019869 (ma-to klo 10-14).