Kansainvälinen 4H

4H on maailmanlaajuinen organisaatio, joka on alun perin lähtöisin Yhdysvalloista. 4H toimintaa on tällä hetkellä yli 80 maassa ja kaikilla mantereilla. Tavoitteena on vuoteen 2025 mennessä kasvattaa 4H:laisten määrä maailmassa 25 miljoonaan. Viime vuosina erityisesti Afrikan ja Aasian 4H-järjestöt ovat kasvaneet ja vahvistuneet. Eurooppalaiseen kattojärjestöön, Rural Youth Europeen, kuuluu järjestöjä 23 maasta.

Afrikassa Tansanian ja Namibian 4H-järjestöt ovat suurimpia 4H-järjestöjä. Aktiivista toimintaa on myös Ghanassa, Gambiassa, Sambiassa, Liberiassa, Nigeriassa, Keniassa ja Kamerunissa.

Aasiassa aktiivisimpia 4H-organisaatioita ovat Taiwan, Thaimaa, Etelä-Korea ja Intia. Pohjois-, Keski- ja Etelä-Amerikassa vahvoja 4H-organisaatioita USA:n ja Kanadan lisäksi on mm. Costa-Ricassa ja Jamaikalla.

Maailmanlaajuista yhteistyötä

2000-luvun puolivälissä Suomen ja Tansanian 4H-järjestöt halusivat lisätä afrikkalaisten 4H-järjestöjen verkostoitumista ja ensimmäinen Take a Lead -seminaari toteutettiin vuonna 2009 Tansaniassa. Seminaariin osallistui 50 järjestöjohtajaa 15 järjestöstä Afrikasta, Euroopasta ja USA:sta.

Yhdysvaltain 4H Council järjesti ensimmäisen Framer’s-tapaamisen Washingtonissa vuonna 2011. Tavoitteena oli koota maailmanlaajuinen 4H-työn kehittämisryhmä ja pohtia maailmanlaajuisen 4H-yhteistyön periaatteita. Mukaan oli kutsuttu 4H-vaikuttajia ympäri maailmaa: Tansaniasta, Ghanasta, Etelä-Koreasta, Costa-Ricasta, Jamaikalta, Kanadasta, Suomesta sekä Rural Youth Europen edustaja. Framer´s-tapaaminen järjestettiin Calgaryssa, Kanadassa 19.-25.8.2013.

Suomen 4H-järjestö on ollut eturintamassa suunnittelemassa ja rakentamassa maailman 4H-toimijoiden yhteyksiä ja maailmanlaajuista verkostoa. Suomen 4H on muun muassa tehnyt jo vuosia kehitysyhteistyötä Namibiassa ja Tansaniassa.

Maailmanlaajuinen 4H-verkosto perustettiin marraskuussa 2014

Maailmanlaajuinen 4H-verkosto perustettiin Koreassa 27.10.–1.11.2014. Konferenssin järjestäjinä toimivat Korean 4H ja National 4-H Council USA:sta. Yli 150 edustajaa 55 maasta hyväksyi globaalin 4H-verkoston perustamisasiakirjan. Verkoston puheenjohtajaksi valittiin Kanadan 4H:n toimitusjohtaja Shannon Brenner.

Uuden verkoston päämääränä on valjastaa nuoret voimavaraksi muuttamaan maailmamme. 4H haluaa antaa äänen näkymättömille, usein maaseudulla asuville tytöille ja pojille.

4H tarjoaa kestäviä toimeentulomahdollisuuksia nuorille ja heidän perheilleen kehittyvissä maissa, tekee nuorten yrittäjyyskasvatusta ja vahvistaa nuorten arjen- ja työelämätaitoja.

Toisin kuin mikään muu globaali ohjelma tai järjestöyhteistyö 4H-verkosto yhdistää maatalouden elinkeinot, positiivisen nuorisotyön ja uudistusmielisen kumppanuuden.

4H:lla on ollut, ja on, merkittävä rooli erilaisissa yhteiskunnissa erilaisina aikoina. Hyvänä esimerkkinä toimii Korea. Toisen maailmansodan jäljiltä maa kärsi yhteiskunnallisesta kuohunnasta ja taloudellisista vaikeuksista. Maa kiittää 4H-liikettä taloutensa noususta ja sosiaalisen pääomansa kasvattamisesta.