Kompostointipilotti 2022

Kesällä 2022 toteutamme kompostipilotin yhdellä tai kahdella palsta-alueellamme. Kompostipilotti perustuu Ahlmanin Fusilli-hankkeen Living Labissa toteutettuun bioaktiivisen kompostoinnin tutkimus- ja kehitystyöhön. 

Pilotin tarkemmat tiedot ja aikataulu päivittyvät kevään kuluessa. Mahdolliset kysymykset voi esittää palstaneuvojalle:                                         040 7019869 (ma-to 10-14) tai viljelypalstat.tampere@4h.fi

Kompostipilotti toteutetaan yhteistyössä Ahlman Edu:n ja Fusilli-hankkeen kanssa.

Fusilli (Fostering the Urban food System Transformation through Innovative Living Labs Implementation) - hanke: https://www.fusilli.fi/

Paja-Ahlman: https://paja.ahlman.fi/puutarha-ja-ymparisto/puutarha/⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Bioaktiivinen komposti

Ahlmanilla käytetään ja kehitetään maaperänhoitoa Soil Food Web -lähestymistavan mukaisesti. Osana Fusilli-hankkeen Ahlmanin Living Labia toteutetaan bioaktiivisen kompostoinnin tutkimus- ja kehitystyö. 

Bioaktiivinen komposti on aerobisesti hajonnutta orgaanista ainesta, jossa on täydellinen maaperän ravintoverkko. Se toimii maanparannusaineena, joka tukee elävää maaperäjärjestelmää: se parantaa maan rakennetta ja palauttaa maaperän biologisen tasapainon, joka tukee kasvien kasvua.

Kompostipilotissa toteutetaan termofiilisen kompostin valmistusprosessi. Kompostikasa käy läpi kuumakierron, jolla varmistetaan, että kaikki mahdolliset rikkakasvien siemenet steriloidaan ja kaikki patogeenit häviävät.

Bioaktiivisen kompostin tuottaminen edellyttää tasapainoisia määriä hiilimateriaaleja, typpimateriaaleja ja runsaasti typpeä sisältäviä materiaaleja, kuten eläinten lantaa. Lisäksi kosteus on pidettävä viidessäkymmenessä prosentissa koko prosessin ajan.

Komposti tehdään kuivassa, hyvin ilmastoidussa, puhtaassa tilassa, jossa kosteus ja ilmankierto eivät vaihtele paljon.

Lisätietoa bioaktiivisesta kompostista Ahlman Edu:n sivuilta:

https://paja.ahlman.fi/alkutuotanto/maanhoito/laidunten-parantaminen/bioaktiivinen-komposti/

ja

https://paja.ahlman.fi/puutarha-ja-ymparisto/puutarha/kompostointi/