Monivuotiset palstat - Perennial plots
Monivuotisista palstoista
Monivuotiset viljelypalstat vuokrataan useaksi vuodeksi kerrallaan. Monivuotisten palstojen vuokrasopimus jatkuu siis automaattisesti syksyn jälkeen taas seuraavaan kevääseen ja kesään, mikäli vuokraaja ei ilmoita luopuvansa palstasta tai vuokrasopimusta ei pureta esimerkiksi maksamattomien laskujen takia tai palstan hoitamattomuuden vuoksi.
Monivuotinen viljelijä sitoutuu hoitamaan ja maksamaan palstansa vuosittain. Monivuotiset viljelijät huolehtivat itse palstansa maan muokkauksesta. Monivuotisilla palstoilla voi siis viljellä myös monivuotisia kasveja, kuten marjapensaita ja monivuotisia yrttejä.
Sivupalkista löydät kaikkien monivuotisten palstojen esittelyt ja osoitteet. Kaikkien palsta-alueiden sijainnit voi tarkistaa palstakartalta.
Palstojen hinnat löytyvät täältä.
Kaikki monivuotiset palstat ovat tällä hetkellä varattuja. Monivuotista palstaa voi hakea ilmoittautumalla jonoon sivuiltamme löytyvällä lomakkeella. Lomakelinkki löytyy alempaa.
Ennen jonoilmoittautumista lue palstaviljelyn säännöt ja käy tutustumassa palsta-alueisiin. Jokainen palstaviljelijä sitoutuu noudattamaan sääntöjä vastaanottaessaan palstan.
HUOM! Ilmoittautuminen on sitova! Ilmoita meille mikäli tilanteesi muuttuu, etkä voi ottaa mahdollista vapautuvaa palstaa vastaan. Poistamme nimesi jonosta ja palstojen jako nopeutuu huomattavasti.
Seuraa aktiivisesti sähköpostiasi! Ilmoitamme jonossa oleville vapautuvista palstoista sähköpostitse.
Linkki lomakkeeseen: Palstajonoon
Perennial plots
Perennial plots are rented for several years at a time. This means that a rental contract continues automatically from autumn to next summer and so on. The rental contract is dissolved when a farmer wants to quit farming or this needs to be done because of breaking the rules or unpaid rental fees.
A farmer of a perennial plot is committed to take care of one's plot and pay the rent for it every year. Tilling of plot soil is on farmer's own responsiblity, so it is possible to cultivate perennial plants like perennial herbs and berry bushes.
The locations of all plot areas can be found on the map.
You can find price list of the plots here
On the left you can find each plot areas own pages.
All perennial plots are taken at the moment. You can register to a queue for perennial plots by filling out a registering form you can find below.
Read the rules and visit the plot areas before you register to the queue. Every farmer agrees to abide by the rules.
If your situation changes (for example you move out of town) and you can not receive a possible free plot, inform us to take your name out of the queue.
Remember to check your email! We inform about free plots by email to the persons at the queue.
Link to the form: Plot queue registering
Jotta monivuotiset palsta-alueet pysyvät hyvässä kunnossa, on tärkeää muistaa palstan hoitamisessa seuraavat asiat:
- Oma palsta on pidettävä aina merkittynä tukevin sukunimellä varustetuin kepein tai paaluin (yksi joka nurkassa). Näin palstojen väliin ei jää hoitamattomia ’ei-kenenkään maita’ ja ennen kaikkea käyttämättömät palsta-alueet erotetaan selkeästi käytössä olevista.
- Palstan vierellä kulkevat ojat tulee pitää avoimina. Ojassa kasvavat kasvit kannattaa kitkeä tai niittää ja kasvijätteet tulee kerätä ylös ojasta. Ojan uomaa kannattaa avata myös lapion kanssa. Tämä on tärkeää senkin vuoksi, että kaupungin toimesta tehtävät ojitusten korjaukset ovat hyvin harvinaista herkkua. Jotta nämä jo tehdyt ojitustyöt eivät mene hukkaan ja jotta uusia ojituksia lähdetään tekemään, on olemassa olevista ojista pidettävä hyvää huolta.
- Jättipalsami on haitallinen vieraslaji, joka tulee kitkeä pois. Jättipalsamin tunnistaa jo ennen kukintavaihetta sahalaitaisesta lehdestä, jonka reunat ovat punertavat. Jättipalsami kannattaa vähintäänkin niittää ennen kukintaa, sillä se leviää voimakkaasti juuri siementensä avulla. Jättipalsami on helppo vetää juurineen maasta, joten kitkeminenkään ei ole mahdotonta kasvin ollessa jo isokokoinen.
- Kompostointi ei aina tuhoa kasvilajeja tai niiden siemeniä. Tämän vuoksi vieraskasveja sisältävä puutarhajäte pitäisi mädättää jätesäkissä ennen kompostointia tai sijoittamista sekäjäteastiaan.
- Lupiini on jättipalsamin tavoin voimakkaasti leviävä vieraslaji ja se syrjäyttää helposti elintilaa luonnovaraisilta kasveilta. Lupiinia ei tämän vuoksi tule kasvattaa viljelypalstoilla.
- Palstojen välisille raja-alueille on usein jäänyt alue, jolla kasvaa monenlaista kasvillisuutta kuten vuohenputkea, koiranputkea, nokkosta, mesiangervoa, jättipalsamia, karhunköynnöstä (elämänlanka) ja pajua. Osa näistä kasveista voidaan ja kannattaakin hyödyntää yrtteinä ja ruokana (esim. nokkosen nuoret lehdet ja hieman rusehtuneet eli kypsät siemenet sekä mesiangervon kukinnot). Jos nämä kasvustot päästetään villiintymään, ne tarjoavat kodin kotiloille, tukkivat ojat, varjostavat omaa tai naapurin kasvimaata ja levittävät viljelyn kannalta haasteellista siemen- ja juuripankkia kaikkialle. Nämä kasvustot tulee raivata tai rajata pysymään siististi omalla palsta-alueella siten, ettei niistä ole rajanaapurille haittaa tai vaivaa. Vieraslajit kuten jättipalsami tulee pyrkiä hävittämään.
- Joillain palstoilla kasvaa ainoastaan marjapensaita, joiden sato käydään loppukesästä keräämässä. Mikäli pidät palstaa vain näiden pensaiden hyödyntämiseksi ja palstallasi on vielä ylimääräistä viljelyalaakin, näyttää palsta helposti käyttämättömältä. Marjapensaiden ympärillä oleva heinikko on pidettävä siistinä ja ylimääräinen viljelyala on otettava hyötykäyttöön tai annettava eteenpäin viljeltäväksi.