Viljelypalstat

Palstaviljely on mukavaa ja sopii kaikille!

Tampereen kaupungilla on 14  palstaviljelyaluetta eri puolilla kaupunkia ja niiden hallinnoinnista sekä vuokrauksesta vastaa Tampereen 4H-yhdistys. Osa palstoista on monivuotisia ja osa yksivuotisia. Kartalta näet kaikkien palsta-alueiden sijainnit. 

Edullisista viljelypalstoista on kova kysyntä ja niitä jonotetaan jopa vuosia. Vuoden 2023 viljelykaudella alueilla oli yhteensä 897 vuokrattua viljelypalstaa. 

Palstojen koot vaihtelevat 20m² ja 200m²:n välillä. Alueilla suositaan luonnonmukaista viljelyä ja esim. torjunta-aineiden käyttö on täysin kielletty.

Yksivuotiset palstat vuokrataan yhdeksi kasvukaudeksi kerrallaan. Yksivuotiset palstat jaetaan joka kevät uudelleen ja siitä johtuen niillä voi viljellä vain yksivuotisia kasveja. Palstaa voi hakea keväisin sivuillemme avattavan hakemuslomakkeen kautta. 4H-yhdistys hoitaa yksivuotisten palstojen muokkauksen. Maanmuokkaus hoidetaan traktorin avulla heti, kun maa on kuivunut riittävästi.  Muokkauksen jälkeen palstat mitataan ja merkitään, jonka jälkeen palstan saaneille viljelijöille annetaan lupa aloittaa viljely. Tarkoista aikatauluista ja käytännön toteutuksesta tiedotetaan etukäteen.

Monivuotista palstaa voi viljellä niin kauan kuin haluaa. Viljelyn lopettamisesta tulee ilmoittaa Tampereen 4H-yhdistykselle. Monivuotisten palstojen maanmuokkauksesta vastaavat viljelijät itse, jolloin alueilla voi viljellä monivuotisia kasveja. Monivuotista palstaa voi hakea ilmoitttautumalla jonoon sivuiltamme löytyvällä lomakkeella.

Viljelypalstan hinta määräytyy koon ja palstatyypin mukaan. Löydät palstahinnaston täältä.

 

Allotment gardens in general

The city of Tampere has 14 plot areas in different parts of the city, and the Tampere 4H Association is responsible for managing and renting them. Some plots are perennial and some are annual. Annual plots are rented for one year at a time and perennial plots are rented for several years at a time. You can see the locations of all the plot areas on the map. 

Plot sizes vary between 20m² and 200m². Organic farming is preferred in the areas, and the use of e.g. pesticides is completely prohibited.

You can find the prices here

Palstaviljely on muun muassa:

  • Viljelyosaamisen ylläpitämistä ja kehittämistä
  • Puhdasta itse tuotettua lähiruokaa
  • Ruokaturvaa
  • Kestävää kehitystä
  • Yhteisöllisyyttä ja yhteistyötä
  • Kaupunkiluontoa
  • Monimuotoisuutta
  • Pölyttäjien auttamista
  • Liikuntaa
  • Ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä

Viljelijän on noudatettava palstaviljelyn sääntöjä

Näin alueet saadaan pysymään siistinä ja palstat hyötykäytössä. Mikäli viljelijä laiminlyö ohjeiden noudattamisen, palstan vuokrasopimus voidaan katsoa purkautuneeksi ja palsta voidaan luovuttaa eteenpäin.

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Video: Vilho Knuutila