Viljelypalstat

KYSELY TAMPEREEN 4H-YHDISTYKSEN VILJELYPALSTOJEN VILJELIJÖILLE

 

Kysely on tarkoitettu kaikille Tampereen 4H -yhdistyksen palstaviljelijöille. Vastaaminen kestää 5-10 minuuttia ja vastaukset annetaan nimettömästi.

 

Kyselyn vastauksia käytetään Hämeen ammattikorkeakoulun rakennetun ympäristön hortonomin opinnäytetyössä, joka käsittelee viljelypalstojen sosiaalista ja ekologista kestävyyttä tiivistyvässä kaupunkirakenteessa.

 

 

 

Linkki löytyy alapuolelta:
 


Tahmelan ja Haiharan palstalaskuja ei ole vielä kaudelle 2018 lähetetty sairasloman aiheuttamien kiireiden kirimisen vuoksi. Laskuja kirjoitetaan tämän ja tulevien viikkojen aikana. (8.5.2018)  
 

HAIHARAN PALSTAT on nyt käyty merkitsemässä ja siellä vapautuneista palstoista on lähetetty sähköpostia jonossa vuorossa olleille. (22.5.2018)

YKSIVUOTISTEN PALSTOJEN JAKOAIKATAULU 2018

 

Järvensivu ( Kuikankatu 5 ) - maanantai 21.5. klo 17

Hikivuori ( Hikivuorenkatu 6 ) - maanantai 21.5. klo 19

Tohloppi ( Pyydyspohjankatu ) - keskiviikko 23.5. klo 17

Rusko ( Houkanojanraitti 3 ) - maanantai 28.5. klo 17

Koivistonkylä ( Hylliniitynkatu ) - tiistai 29.5. klo 17

Irjala ( Haukkamäenkatu 8 ) - tiistai 29.5. klo 18.30

Takahuhti ( Metsäsyrjänkatu ) - keskiviikko 30.5. klo 17

 

HUOM!

 

Takahuhdissa kunnostetaan koivikkokaistaleen alapuolista rinnettä kaupungin toimesta ja sen valmistumisaikataulu ei ole vielä tiedossa. Varmasti jakokunnossa on koivikon ja maisemapellon väliin jäävä viljelyalue. 

Järvensivussa järjestetään vain vanhoille viljelijöille jakotilaisuus myös 9.5. klo 17. Kaikki vapaa tila jaetaan Järvensivussa kuitenkin vasta 21.5.

 

 

TÄRKEITÄ TIEDOTTEITA YKSIVUOTISTEN PALSTOJEN VILJELIJÖILLE

 

JÄRVENSIVUN PALSTA-ALUEELLA KAKSI JAKOPÄIVÄÄ

Järvensivun palsta-aluetta ei syksyllä 2017 kynnetty. Päätimme, että tämän myötä alue jätetään myös nyt keväällä äestämättä. Peltoa ei siis keväällä 2018 Tampereen 4H:n puolesta poikkeuksellisesti käännetä. Näin vanhat viljelijät pääsevät aloittamaan viljelyn aikaisemmin ja maaperä säästyy kertaalleen kuluttavalta kääntämiseltä.

Järvensivussa siis järjestetään kaksi jakotilaisuutta. Ensimmäinen pidetään 9.5.2018 klo 17 vain vanhoille viljelijöille, jotka jatkavat edellisvuotisella palstallaan. Palstajakoviikoilla pidetään toinen jakotilaisuus, johon ovat normaaliin tapaan tervetulleita loput vanhat sekä kaikki uudet viljelijät. Myös tässä tilaisuudessa vanhoilla viljelijöilla on ensikätinen oikeus vanhaan palstaansa. Kaikki tyhjä tila ja vapaat palstat jaetaan vasta jälkimäisessä tilaisuudessa. Järvensivussa viljelystä laskutetaan vuonna 2018 monivuotisen palstahinnan mukaan, mikä on hieman yksivuotisen hintaa edullisempi.

 

TAKAHUHDIN PALSTA-ALUEEN KUNNOSTAMINEN

Tampereen kaupunki hoitaa Takahuhdin palstaviljelyalueen eli Varsapuiston kunnostamista keväällä 2018. Peltoalueella ympärys- ja sarkaojia kunnostetaan ja maanpintaa korotetaan. Urakka on aloitettu ja sen valmistuttua alue on viljelykunnossa. Valmistumisen ajankohta kuitenkin on vielä epävarma ja riippuvainen siitä, kuinka pelto kuivuu ja sen myötä kantaa työkoneita.

 

SAARENVAINIONKADUN PALSTA-ALUE POISTUNUT KÄYTÖSTÄ

Saarenvainionkadun palsta-alue on poistunut käytöstä kauden 2017 loputtua. Lähimmät palstat löytyvät Hikivuoren palsta-alueelta (Hikivuorenkatu 6). Syynä palsta-alueen käytöstä poistamiseen on alueen hyvin vähäinen käyttäjämäärä

 

Palstaneuvojan tavoittaa puhelimitse 040 701 9869  (ma-to klo:10-14) ja sähköpostitse osoitteesta viljelypalstat.tampere@4h.fi

 

 

Palstaviljely on mukava kesäinen harrastus!

 

Tampereen 4H-yhdistys hoitaa sekä yksivuotisten että monivuotisten viljelypalstojen vuokrauksen Tampereen alueella. Viljelyalueet sijaitsevat Tampereen kaupungin omistamilla mailla.

Yksivuotiset palstat vuokrataan yhdeksi kasvukaudeksi kerrallaan. Yksivuotiset palstat jaetaan joka kevät uudelleen ja siitä johtuen niillä voi viljellä vain yksivuotisia kasveja. Palstojen jako tapahtuu toukokuun lopulla jokaisen palsta-alueen jakotilaisuudessa.

Monivuotista palstaa voi viljellä niin kauan kuin haluaa. Viljelyn lopettamisesta tulee ilmoittaa Tampereen 4H-yhdistykselle. Monivuotisten palstojen maanmuokkauksesta vastaavat viljelijät itse, jolloin alueilla voi viljellä monivuotisia kasveja. Monivuotisille palstoille ilmottaudutaan jonoon palstaneuvojan sähköpostiosoitteeseen. 

Vasemmalla olevista linkeistä löydät lisätietoa palstaviljelystä.

 

 

 

 

HEI TAHMELAN VILJELIJÄ! 

Juhannuksen 2017 jälkeen alamme kiertämään palstoja katsoen, mitkä palstoista ovat todella viljelykäytössä ja mitkä palstoista ovat muuntuneet villeiksi vuohenputki-plantaaseiksi vailla sadonkorjaajia.

PYYDÄMME VILJELIJÖITÄ MERKITSEMÄÄN PALSTANSA KULMAT SELKEIN MERKEIN, paaluin tai tukevin kepein – sukunimellä tai sen ensimmäisellä kirjaimella merkittynä. Näin erotamme viljelykäytössä olevat palstat varmimmin viljelemättömistä palstoista.

Pidäthän ajatuksissasi sen, että viljelypalstat on todellakin tarkoitettu hyödynnettäviksi, iloa ja satoa tuottaviksi. Palstasopimus voidaan purkaa palstan hoitamattomuuden ja käyttämättömyyden vuoksi. Jos olet jostain syystä estynyt yksittäisenä viljelykautena hoitamaan monivuotista palstaasi, ilmoitathan sen väliaikaiseen hoitoon. Näin joku halukas pääsee yhdeksi kesäksi viljelemään, palstasi pysyy hyvässä kunnossa eikä palstasopimusta tarvitse kohdaltasi lopullisesti irtisanoa käyttämättömyyden vuoksi.

KÄYTÄNNÖSSÄ tämä tarkoittaa sitä, että juhannuksen jälkeen alamme tuoda villiintyneille palstoille huomautuskylttejä. Kyltissä pyydetään ottamaan palstaneuvojaan yhteyttä määräaikaan mennessä. Aikaa huomautukseen reagoimiseen on noin kuukausi. Mikäli yhteydenottoa ei tuona aikana kuulu, palsta katsotaan käyttämättömäksi, palstasopimus puretaan ja palsta jaetaan samantien seuraavalle jonottajalle.

HERKULLISTA JUHANNUSTA!

RUSKON JA KAUKAJÄRVEN VILJELIJÖILLE TIEDOKSI

Houkanojan vesi on ollut Tampereen kaupungin ympäristökeskuksen mukaan käyttökiellossa korkean bakteeripitoisuuden vuoksi, joten emme suosittele sitä palstojen kasteluun. Erityisen paha ongelma on Ruskossa, jossa Houkanojan vesi on erittäin likaista. Suosittelemme kasteluveden hankkimista muualta.