Usein kysyttyä 

Missä monivuotiset palsta-alueet sijaitsevat?

Palstojen sijainnit löytyvät palstakartasta.
Monivuotisia palsta-alueita vuonna 2024 ovat:

  • Haihara
  • Hatanpää
  • Hikivuori
  • Kaukaniemi
  • Nekala
  • Tahmela
  • Takahuhti
  • Rusko
  • Vuores

Tampereella on muitakin tahoja, joilta voi vuokrata palstan. Esimerkisi Niemenrannasta löytyy Rientolan Setlementin palstaviljelyalue: https://www.rientola.fi/vuokraa_rientolan_viljelypalsta/

 

Kuinka monivuotisen palstan voi saada?

Kaikille monivuotisille palstoille on tällä hetkellä jonot. Jonottamaan voi joutua vuodesta useampaan. Palstajonoon voi halutessaan ilmoittautua täyttämällä palstajonolomakkeen. Palstoja pyritään jakamaan eteenpäin heti niiden vapauduttua, jonka vuoksi luopumisilmoitus on tärkeä tehdä suoraan palstatoiminnan koordinaattorille tai täyttämällä irtisanomislomake.

 

Kuinka suuren palstan voi saada?

Uuden viljelijän on mahdollista saada aluksi 25m² tai 50m² palsta. Näin varmistamme mahdollisimman monelle uudelle viljelijälle palstan saannin palsta-alueelta.

 

Löytyykö kaikilta palstaviljelyalueilta vesipiste?

Monivuotiset palstat, joilla on vesipiste:

  • Haihara - vesihana
  • Hatanpää - vesiputki
  • Hikivuori - porakaivo
  • Kaukaniemi - matonpesupaikka
  • Nekala - porakaivo 
  • Takahuhti - porakaivo
  • Rusko - porakaivo
  • Vuores - porakaivo

Kaivojen vesi ainoastaan kasteluvesikäyttöön, ei juomavedeksi!

Kaikilla palsta-alueilla ei ole vesipisteitä, joten kasteluvedestä on huolehdittava itse. Jotkut palsta-alueet sijaitsevat järven rannalla, jolloin vettä voi hakea esimerkiksi ämpäreillä tai kanistereilla järvestä. Omalle palstalle voi myös hankkia siistejä vedenkeräysastioita, joihin sadevesi kertyy.

 

Kuinka paljon palstan vuokraaminen maksaa?

Monivuotisten  palstojen hinnat voit tarkistaa täältä.

Huom. Hatanpään alueen palstojen vuokrat ovat muita halvemmat, koska palstat ovat pienempiä ja aluetta hoidetaan yhteisöllisesti talkoilla.

 

Koska saan laskun palstan vuokraamisesta?

Monivuotisten palstojen laskut lähetetään huhti-toukokuun aikana. Laskut lähetetään sähköpostitse tai tarvittaessa postitse.

 

Kuinka kauan joudun jonottamaan palstaa?

Emme pysty vastaamaan tarkasti siihen, kuinka kauan palstaa joutuu jonottamaan. Palstoja jaetaan sitä mukaan kun niitä vapautuu. 

 

Näin monivuotisella alueella viljelemättömän palstan, miksi sitä ei ole jaettu?

Kyseessä on todennäköisesti sellainen palsta, jonka tilanne on epäselvä. Palsta-alueilla on osittain myös viljelykelvotonta maata, joka on esimerkiksi korkealla olevan pohjaveden vuoksi koko kesän liian märkää viljelyyn.

 

Olen viljellyt useana vuonna, voinko saada lisää viljelymaata?

Pyrimme jakamaan palstoja ensisijaisesti uusille viljelijöille, jotta kaikki halukkaat pääsisivät viljelemään. Katsomme kuitenkin tilannetta aina tapauskohtaisesti, ja lisää viljelytilaa kaipaavat vanhat viljelijät voivat esimerkiksi kysellä palstansa vieressä olevien vapaiden palstojen tilannetta.

 

Mistä voin vuokrata jyrsintää palstalle?

Tahmelan alueella voi tilata jyrsinnän numerosta 040 681 3697/Antti

Taksa noin 10-30 € riippuen maan koosta ja kunnosta. Kurpitsaliikkeen jäsenyys edullistaa.

 

Kuinka voin luopua monivuotisesta palstasta?

Luopumisesta tulee ilmoittaa sähköisesti täyttämällä irtisanomislomake tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen viljelypalstat.tampere@4h.fi

 

Milloin palstan vuokrasopimus voidaan purkaa?

Jos viljelijä jättää palstansa hoitamatta eikä muutoinkaan noudata palstaviljelyn yleisiä ohjeita, palstan vuokrasopimus voidaan purkaa ja palsta luovutetaan eteenpäin. Palstamaksun maksamatta jättäminen on myös syy purkaa sopimus.

 

Saako palstan maata muokata, lannoittaa tai kalkita?

Maan kalkitus, lannoitus ja perusparannus esimerkiksi hiekalla ja kompostoidulla hevosen lannalla on sallittua ja sadon toiveessa myös suositeltua. Joillakin palsta-alueilla maa saattaa olla savista, jolloin maanparannusaineiden ja hiekan lisääminen maaperään parantaa kasvuolosuhteita. Lannoitteiden on oltava luonnonmukaisia. Katso ohjeita viljelyneuvonta-sivulta.

 

Mitä teen, jos palstallani on tuholaisia tai esimerkiksi kotiloita?

Kemiallisten torjunta-aineiden käyttö palsta-alueilla on ehdottomasti kiellettyä! Tuholaisten torjuntaan on käytettävä luonnonmukaisia torjuntatapoja. Paras keino on ennaltaehkäisy, joka onnistuu pitämällä palsta-alue siistinä ja vapaina rikkaruohoista. Tutustu Ruokaviraston ohjeisiin tuholaisten ennaltaehkäisystä ja torjunnasta täällä.

 

Mitä teen palstalta syntyvälle kasvijätteelle ja muille roskille?

Kasvijätteet on kompostoitava. Kompostointiohjeet löydät täältä. Muut roskat viljelijän on huolehdittava itse pois alueelta.

 

Mistä löydän lisätietoa?

Viljelyvinkkejä ja ohjeita kannattaa kurkata täältä

Kirjastosta ja kirjakaupoista löytyy paljon viljelyaiheista kirjallisuutta, jota voi hyödyntää myös palstaviljelyssä. Lisätietoa löytyy myös internetistä esimerkiksi Marttojen sivuilta sekä eri puutarhatarvikkeiden valmistajien sivuilta. Monivuotisalueilla on runsaasti kokeneita ”konkareita”, joten uusien viljelijöiden kannattaa kysellä rohkeasti naapureilta alueen käytäntöjä ja vinkkejä. 

Kaikissa palstaviljelyyn liittyvissä kysymyksissä voi olla yhteydessä myös 4H-yhdistykseen. Parhaiten yhdistyksen palstatoiminnan koordinaattorin tavoittaa sähköpostitse osoitteesta viljelypalstat.tampere@4h.fi. Ja puhelimitse numerosta 040-7019869 (ma-to klo 10-14) viljelykauden aikana.